Wersja standardowa Wersja z powiększonym kontrastem Wersja tekstowa
FACEBOOK...
 
  1. Aktualności
  2. Kronika policyjna
  3. Edukacja
  4. Kultura
  5. Sport i Rekreacja

Wyszukaj...

Zobacz też...

Zabytkowy pomnik na cmentarzu komunalnym odzyskał dawny wygląd

Zakończono prace konserwatorskie, prace restauratorskie oraz roboty budowlane przy kamiennym pomniku zwieńczonym krzyżem z czarnego marmuru dębnickiego z 1827 r. w alei głównej cmentarza komunalnego w Kętach, wpisanym do rejestru zabytków pod nr A-864/M.

Prace przeprowadzono zgodnie z zatwierdzonym Programem Prac Konserwatorskich, Projektem Budowlanym i Pozwoleniem Małopolskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.

Zakres prac obejmował:

- Prace budowlane polegające na stabilizacji posadowienia krzyża. Wykonano nowy solidny fundament pod postumentem, na którym zamontowano trójstopniowy szeroki cokół z kamiennych bloków o przekroju kwadratu.

- Prace konserwatorskie, podczas których usunięto biało-szare nawarstwienia gipsowe, zielono-szare wykwity aktywnej korozji biologicznej oraz liczne złuszczenia, zabezpieczono rozległe pęknięcia, ubytki i wżery. Zabezpieczono powierzchnię kamienia w celu spowolnienia naturalnego starzenia się kamienia oraz złagodzenia niszczącego wpływu atmosferycznych czynników zewnętrznych.

- Betonowy krzyż wieńczący pomnik oczyszczono z pyłów i innych zanieczyszczeń atmosferycznych oraz rdzawych zacieków pochodzących z żeliwnego odlewu.

- Żeliwny odlew płaskorzeźby Chrystusa oczyszczono z produktów korozji metalu, wykonano aranżację kolorystyczną odlewu, całość zabezpieczono antykorozyjnie.

W wyniku działań konserwatorskich cokół jak i postument słupowy, wykonane z wapienia dębnickiego potocznie nazywanego „czarnym marmurem” odzyskały swoją pierwotną ciemną, niemal czarną barwę.

Według oceny konserwatorskiej przywrócono pomnikowi jego dawny oryginalny wygląd oraz odpowiednio zabezpieczono oryginalną substancję zabytkową krzyża.

Wykonawcą zadania była firma IN PLUS KONSERWACJE OBIEKTÓW ZABYTKOWYCH Jan Szczurek z Krakowa.

Nadzór nad pracami budowlanymi sprawowała INŻYNIERSKA PRACOWNIA PROJEKTOWA „EKO-SYSTEM” S.C. reprezentowana przez mgr. inż. Jerzego Korkowskiego.

Nadzór nad pracami konserwatorskimi i restauratorskimi sprawowała mgr Agnieszka Żydzik-Białek Dyplomowany Konserwator Dzieł Sztuki.

Całkowity koszt zadania wyniósł 70.900,05 zł.

Zadania zrealizowano przy pomocy finansowej budżetu Województwa małopolskiego w ramach konkursu pod nazwą „Kapliczki Małopolski 2017”. Wartość dofinansowania wyniosła 3.000,00 zł.

Odsłony: 1317
Autor Publikacji: Wydział Infrastruktury Gminnej, Data Publikacji: 2017-09-27 , Godzina Publikacji: 10:05

Komentarze

Jeżeli chcesz przeczytać lub dodać komentarz wejdź do Systemu komentarzy

Kęty w obiektywie...

Napisz do redakcji

Redakcja Info Kęty i miesięcznika "Kęczanin"

Dom Kultury w Kętach
ul. Żwirki i Wigury 2a
32-650 Kęty


tel:
Ewelina Sadko, tel. 793 330 999
Kamilla Frysztacka, tel. 605 168 717
Aneta Szopa, tel. 695 182 876
(33) 844 86 88 


e-mail:
redakcjakety@gmail.com

© 2015, Urząd Gminy Kęty