Wersja standardowa Wersja z powiększonym kontrastem Wersja tekstowa
FACEBOOK...
 
  1. Aktualności
  2. Kronika policyjna
  3. Edukacja
  4. Kultura
  5. Sport i Rekreacja

Wyszukaj...

Zobacz też...

Zakopower gwiazdą Dni Kęt 2017!

Zakopower gwiazdą Dni Kęt 2017!

To już pewne! Gwiazdą tegorocznych Dni Kęt będzie zespół Zakopower! Koncert odbędzie się 17 czerwca o godz. 21.00 na stadionie TS Hejnał!

Zakopower to ujmując skrótowo folkowa „dusza” obleczona rockowym „ciałem”. Z jednej strony wierny korzeniom, z drugiej chętnie absorbujący współczesne muzyczne nurty i tradycyjne folkowe instrumentarium pięknie równoważący groźnym pomrukiem gitary, mocnym uderzeniem rockowej sekcji rytmicznej czy jazzowymi dęciakami. Cichym bohaterem tego zespołu jest Mateusz Pospieszalski, kompozytor i producent nagrań Zakopower, a twarzą i niepodrabialnym głosem Sebastian Karpiel-Bułecka. Na ten duet nie ma mocnych.

Zespół ma tysiące wiernych fanów, dzięki którym regularnie grywa około 100 koncertów rocznie. Pozycja Zakopower umacnia się również na Europejskiej scenieWorld Music. Zespół zagrał na prestiżowych Europejskich Festiwalach: w Ostrawie, Rudolstad, Eurocultured w Manchesterze, w Petersburgu oraz na węgierskim Sziget Festiwal. Zakopower odwiedził podczas tras klubowych również: Indie (Mumbaj), Maroko, Węgry (Budapeszt A38 ), Włochy, Niemcy (Kolonia, Berlin, Oberhausen), Chorwację (Zagrzeb, Mocvara), Belgię (Bruksela, Ancienne Belgique ), Litwę (Wilno), Białoruś (Mińsk, Grodno), Ukrainę (Winnica), Rosję (Petersburg), USA (Chicago, Nowy Jork, New Jersey), Kanadę (Toronto). W 2010 roku dołożył do tego udział w Nigel Kennedy's Polish Weekend Londynie w prestiżowej sali Queen Elizabeth Hall Southbank Centre, gdzie wspólnie z Nigelem Kennedy. Nie uszło to uwadze brytyjskiej prasie, The Times rozpływał się nad muzyką Zakopower i grą na skrzypcach Sebastiana Karpiela. Kolejny „krok” na Wyspach to trasa koncertowa w 2012 roku. Zakopower zebrał pokaźną publiczność na swojej mini-trasie: 6 koncertów w klubach O2 i HMV w Glasgow, Edynburgu, Birmingham, Londynie, Bristolu i Bournemouth!

Na Zaproszenie Instytutu Adama Mickiewicza Zakopower, jako przedstawiciel polskiej Kultury, mocnym akcentem zakończył Światową Wystawę EXPO 2010 w SZANGHAJU dając żywiołowy koncert licznie zgromadzonej chińskiej publiczności. Występ ten zaowocował w postacimini trasy koncertowej zespołu w Chinach w 2013r. Zakopower zagrał w Pekinie na 3 festiwalach ( Meet in Beijing, Strawberry Music Festival i Music Waves Festival) oraz w Lanzhou i Xining gdzie na biletowanych koncertach zgromadził przeszło 2500 nowych fanów!!!

Zakopower zadebiutował na polskim rynku muzycznym płytą Music Hal wydaną w 2005 roku. Znakomite kompozycje Mateusza Pospieszalskiego, w nowatorskim, energetycznym wykonaniu zespołu, zostały entuzjastycznie przyjęte przez publiczność (ZŁOTA PŁYTA) i docenione przez jurorów wielu festiwali muzycznych – zwycięstwo nieznanego wówczas nikomu Zakopower w Opolu oraz na Top Trendach w 2005.

Druga płyta zespołu Na siedem (2007) rozeszła się w ogromnym jak na polskie warunki nakładzie ponad 600.000 egzemplarzy. Gościnnie zagrał, zafascynowany twórczością Zakopower – Nigel Kennedy. Za tę płytę Zakopower został uhonorowany nagrodą Fryderyk w kategorii Album roku Etno/Folk!

2011 rok stał pod znakiem długo wyczekiwanego, albumu – Boso. Pierwszy singiel „Boso” zdobył najwięcej głosów publiczności, a tym samym tytuł Złotej Superpremiery na 48 Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu!!! Singiel zawładnął również listami przebojów większości rozgłośni radiowych w Polsce na dobre kilka miesięcy, a cała płyta osiągnęła status POTRÓJNEJ PLATYNY!!! Rok później Album Boso zyskał również uznanie w oczach Akademii Fonograficznej, która przyznała aż 3 nagrody Fryderyk 2012.

Wydawnictwem specjalnym jest Kolędowo gdzie na CD i DVD prócz powszechnie znanych kolęd zaaranżowanych po zakopowerowsku można usłyszeć pastorałki ludowe, które gra się jedynie na Podhalu.

Ostatni, czwarty album studyjny Drugie pół (2015) – to wzbogacenie sprawdzonego już „zestawu” – kwartet góralski, melodyjne kompozycje Mateusza Pospieszalskiego, energia i wszechstronność sekcji Zakopower – o klasyczne instrumenty smyczkowe Atom String Orchestra. Niedługo po premierze album osiągnął status złotej płyty – co jest najlepszym dowodem na to że płyta znakomicie przyjęła się na rodzimym rynku.

Skład zespołu:

Sebastian Karpiel Bułecka głos, skrzypce, dudy podhalańskie, fujara słowacka,
Bartek Kudasik głos, altówka, skrzypce;
Wojciech Topa głos, skrzypce;
Józef Chyc głos, basy podhalańskie;
Piotr Rychlec instrumenty klawiszowe;
Łukasz Moskal głos, perkusja;
Tomek Krawczyk gitara elektryczna;
Michał Trąbski gitara basowa
Dominik Trębski trąbka


Nagrody:
2005 – Superpremiera - Opole Festiwal
2005 – Sopot TopTrendy Festiwal
2008 – Superpremiera - Opole Festiwal
2008 – Fryderyk, Album roku Etno/Folk
2011 – Superpremiera - Opole Festiwal
2012 – Bestseller Empiku dla Najlepiej sprzedającej się płyty w Polsce w 2011r.
2012 – 3 nagrody Akademii Fonograficznej Fryderyk – Grupa Roku, Album roku Folk/Muzyka Świata, Piosenka roku – „Boso”
2012 – Super Jedynki (SuperArtysta dla S. Karpiela Bułecki, SuperPrzebój za utwór Boso)    

Dyskografia:
Music Hal (cd), 2005 Złota Płyta
Na siedem (cd), 2008 Złota Płyta
Koncertowo (dvd), 2009 Złota Płyta
Boso (cd), 2011 Potrójna Platynowa Płyta
Kolędowo (cd i dvd), 2013 Złota Płyta Drugie pół (cd), 2015 Złota Płyta

Odsłony: 8079
Autor Publikacji: Ewelina Sadko, www.zakopower.pl, Data Publikacji: 2017-02-22 , Godzina Publikacji: 14:03

Komentarze

Jeżeli chcesz przeczytać lub dodać komentarz wejdź do Systemu komentarzy

Dzisiaj...

Brak wydarzeń dzisiaj...
Czerwiec, 2018
  P W Ś C P S N
22 1 2 3
23 4 5 6 7 8 9 10
24 11 12 13 14 15 16 17
25 18 19 20 21 22 23 24
26 25 26 27 28 29 30
poprzedni następny

Kęty w obiektywie...

Redakcja Info Kęty i miesięcznika "Kęczanin"

Dom Kultury w Kętach
ul. Żwirki i Wigury 2a
32-650 Kęty


tel:
Ewelina Sadko, tel. 793 330 999
Kamilla Frysztacka, tel. 605 168 717
Aneta Szopa, tel. 695 182 876
(33) 844 86 88 


e-mail:
redakcjakety@gmail.com

© 2015, Urząd Gminy Kęty